Racen Ragdolls

En ragdoll har altid blå øjne! De kan variere i lysstyrke. Øjnene er store og ovale. Ragdolls har en muskuløs og lang krop, med et mellemstort bredt hoved. Næsen er lige, med et bøj på øverste tredjedel. Ørene er mellemstore og brede, men en let rundt top. Der skal være en god, flad afstand mellem ørene. Bagbenene er lidt længere end forbenene og poterne er store og runde med tuffer mellem tæerne. Halen er lang og busket. Den skal kunne nå til kattens skuldreblade når den ligges op ad ryggen. Pelsen er mellemlang til lang og silkeagtig uden underuld. Den skal føles kold. Pelsen er længest på mave, bryst, hals og bagben, så den kan danne krave.

De godkendte farver er : Brun, blå, chokolade, lilla, rød og tabby


Ragdolls kommer i 3 mønstre:

Colorpoint: Masket kat uden hvid plet i ansigtet. Katten har mørke farvede ører, fødder, ben, hale og ansigt

Bicolor: Masket kat med et omvendt “V” i panden. Bryst, mave og helst alle ben skal være hvide. Hvide pletter på ryggen kan forkomme.

Mitted: Fødderne for og bag skal være hvide. Hagen skal være hvid med en stribe nedover brystet og maven til kønsdelene. Hvide pletter kan forkomme.

Kattene bliver sorteret efter deres EMS kode:

Der er 20 EMS kombinationer til hver mønster.

Colorpoint:

Blå colorpoint (RAG a)
Blåtabby colorpoint (RAG a 21)
Chokolade colorpoint (RAG b)
Chokoladetabby colorpoint (RAG b 21)
Lilla Colorpoint (RAG c)
Lillatabby colorpoint (RAG c 21)
Rød colorpoint (RAG d)
Rødtabby colorpoint (RAG d 21)
Creme colorpoint (RAG e)
Cremetabby colorpoint (RAG e 21)
Bruntortie colorpoint (RAG f)
Bruntortietabby colorpoint (RAG f 21)
Blåtortie colorpoint (RAG g)
Blåtortietabby colorpoint (RAG g 21)
Chokoladetortie colorpoint (RAG h)
Chokoladetortietabby colorpoint (RAG h 21)
Lillatortie colorpoint (RAG j)
Lillatortietabby colorpoint (RAG j 21)
Brun colorpoint (RAG n)
Bruntabby colorpoint (RAG n 21)

Bicolor:

Blå bicolor (RAG a 03)
Blåtabby bicolor (RAG a 03 21)
Chokolade bicolor (RAG b 03)
Chokoladetabby bicolor (RAG b 03 21)
Lilla bicolor (RAG c 03)
Lillatabby bicolor (RAG c 03 21)
Rød bicolor (RAG d 03)
Rødtabby bicolor (RAG d 03 21)
Creme bicolor (RAG e 03)
Cremetabby bicolor (RAG e 03 21)
Bruntortie bicolor (RAG f 03)
Bruntortietabby bicolor (RAG f 03 21)
Blåtortie bicolor (RAG g 03)
Blåtortietabby bicolor (RAG g 03 21)
Chokoladetortie bicolor (RAG h 03)
Chokoladetortietabby bicolor (RAG h 03 21)
Lillatortie bicolor (RAG j 03)
Lillatortietabby bicolor (RAG j 03 21)
Brun bicolor (RAG n 03)
Bruntabby bicolor (RAG n 03 21)

Mitted:

Blå mitted (RAG a 04)
Blåtabby mitted (RAG a 04 21)
Chokolade mitted (RAG b 04)
Chokoladetabby mitted (RAG b 04 21)
Lilla mitted (RAG c 04)
Lillatabby mitted (RAG c 04 21)
Rød mitted (RAG d 04)
Rødtabby mitted (RAG d 04 21)
Creme mitted (RAG e 04)
Cremetabby mitted (RAG e 04 21)
Bruntortie mitted (RAG f 04)
Bruntortietabby mitted (RAG f 04 21)
Blåtortie mitted (RAG g 04)
Blåtortietabby mitted (RAG g 04 21)
Chokoladetortie mitted (RAG h 04)
Chokoladetortietabby mitted (RAG h 04 21)
Lillatortie mitted (RAG j 04)
Lillatortietabby mitted (RAG j 04 21)
Brun mitted (RAG n 04)
Bruntabby mitted (RAG n 04 21)


Historie

Lånt fra nettet
Ragdoll katteracen er en speciel race, med en lidt anderledes baggrundshistorie. I modsætning til mange andre katteracer, der har en lang og detaljeret baggrundshistorie, har ragdoll katten en forholdsvis simpel historie.
Ragdoll katten kan i modsætning til mange andre katte, der kan dateres til at have eksisteret i flere hundrede år, kun dateres tilbage til 1960’erne. Det første kuld af ragdoll killinger blev nemlig født i Californien i starten af 60’erne hos en kvinde ved navn Ann Baker.
Det var nærmest et tilfælde at ragdoll racen blev til, da hendes hvide langhårede kat, Josephine, fik killinger. En af Josephines killinger blev parret med den kendte race hellig birma, og resultatet heraf er den race vi i dag kender som ragdoll.
Kilder siger, at hun tilsyneladende forsøgte at skjule katteracens virkelige oprindelse, da den steg vildt i popularitet, og fandt på vilde opdigtede historier omhandlende ragdoll kattens oprindelse. Hun skulle også have opfundet sit eget registreringssystem, så katteracen skulle være underlagt strenge standarder.
Ann Baker var utroligt streng med hensyn til hvem, der fik lov at købe hendes killinger. Hun forbød endda sine købere at parre deres nye kat, medmindre de havde en speciel licens, der beordrede dem at følge hendes avlsplaner. På den måde kunne hun styre racens udbredelse og oprigtighed.
Det var først efter en retssag mod Ann Baker, hvor en mand ved navn Denny Dayton, brød ud og begyndte at avle ragdoll katte udenom Ann Bakers licens, at racen blev spredt til hele verden. Den første ragdoll kat blev anerkendt og registreret i 1965 under navnet Raggedy Ann.
I Danmark så vi det første danske opdræt af ragdoll katte i slutningen af 1990’erne. Siden hen er katte racen blevet en af de mest populære katteracer vi har.


Temperament

Lånt fra nettet
Ragdoll er engelsk og betyder på dansk, Kludedukke. Ragdoll katte opfører sig som navnet indikerer, når man samler dem op. De slapper fuldstændigt af i alle muskler i kroppen, hvilket får dem til at hænge i armene som en kludedukke. Den slaskede tilstand er simpelthen et racetræk størstedelen af alle ragdoll kattene har til fælles. Den omtales ofte som en af de mest kærlige katteracer der eksisterer. Det er en vaske ægte kælekat.
Ragdoll katten følger dig fra rum til rum, og vil gerne lege og hente ting til dig når du kaster dem. Ragdoll katteracen er nemlig en katterace, som til tider kan minde mere om en hund end en kat.
Ragdoll katten har mange egenskaber, som oftest kun tilskrives hunde. For eksempel vil ragdoll katten komme løbende ud til døren for at tage imod dig, når du kommer hjem. De vil følge dig over alt i huset og kræve din opmærksomhed som en lille, legesyg hvalp.  Katteracen elsker at lege med legetøj. Det er en kat, som er alt andet end selvstændig. Ragdolls kræver meget opmærksomhed og kærlighed, så hvis du gerne vil have en kat fordi du ikke har tid til en hund, så er det ikke ragdoll racen du skal anskaffe dig.
Ragdoll racen har et skønt tilnavn, nemlig ”de blide giganter”.
Her refereres der også igen til deres store størrelse, men i den grad også deres blide sind. Ragdoll racen er nemlig en katterace, der besidder et blidt og socialt temperament. Ragdoll er en af de katteracer, der er undtagelsen, som bekræfter reglen, når det kommer til at katte ofte ses som værende asociale og selvstændige. For hvis der er noget ragdoll katte IKKE er, så er det asociale. Ragdoll katten er en utrolig selskabelig katterace og elsker at være omkring sine mennesker. Det er en race, der fuldt ud lever op til sit ry som rigtige kælekatte. De fleste ragdoll katte elsker at blive holdt som man ville holde en lille baby. De kan ligge på ryggen i dine arme og blive vugget stille frem og tilbage så længe du tillader det. Ragdoll er en katterace, der ikke egner sig som frit løbende udekat. Racen trives bedst som indekat, men med adgang til at komme udenfor engang imellem.
En anden grund til at ragdoll katten trives bedst som indekat, skyldes de meget dårligt udviklede kampegenskaber. Ragdoll katte er blevet avlet som indekatte og udstillingskatte hele deres liv, og har derfor ikke et eneste ”kampgen” i deres DNA. På trods af deres størrelse og det faktum, at de er langt større end de fleste katte, ville de simpelthen ikke kunne klare sig, hvis en ”gadekat” besluttede sig for at tage kampen op mod den hvide elegante og blide kæmpe. Når det er sagt, vil det at få en ragdoll ind i dit hjem, vil være en fantastisk beslutning for din familie. Katteracens blide og rolige personlighed gør, at de er perfekte som familiekatte og især til familier med børn. Ragdolls kan desuden sagtens leve sammen med andre husdyr.

da_DKDansk